Oznaku kontrolirane kvalitete uskoro će dobiti dio prehrambenog asortimana u hrvatskim trgovinama, što će biti potvrda sigurnog i kvalitetnog proizvoda koja će potrošačima pružiti dodatnu sigurnost u njihovoj konzumaciji, najavili su iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Cilj novog projekta Zavoda za javno zdravstvo je pružanje stručne pomoći proizvođačima hrane i zdravstveno sigurnog proizvoda potrošačima. Ako su zadovoljena sva testiranja i analize, konačnom proizvodu bit će dodijeljena Oznaka kontrolirane kvalitete, otisnuta na ambalaži gotovog proizvoda. U Zavodu ističu da će to biti prva neovisna i sveobuhvatna usluga kontrole zdravstvene sigurnosti i kvalitete prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj.
Oznaku kontrolirane kvalitete uskoro će dobiti dio prehrambenog asortimana u hrvatskim trgovinama, što će biti potvrda sigurnog i kvalitetnog proizvoda koja će potrošačima pružiti dodatnu sigurnost u njihovoj konzumaciji, najavili su iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".
Cilj novog projekta Zavoda za javno zdravstvo je pružanje stručne pomoći proizvođačima hrane i zdravstveno sigurnog proizvoda potrošačima.
Ako su zadovoljena sva testiranja i analize, konačnom proizvodu bit će dodijeljena Oznaka kontrolirane kvalitete, otisnuta na ambalaži gotovog proizvoda.
U Zavodu ističu da će to biti prva neovisna i sveobuhvatna usluga kontrole zdravstvene sigurnosti i kvalitete prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj.
Napominju da će usluga prvenstveno biti namijenjena poslovnim subjektima u prehrambenoj industriji, proizvođačima tradicionalnih i drugih proizvoda te drugim subjektima u poslovanju s hranom, uključujući trgovačke lance koji plasiraju vlastite robne marke.
Najnoviji rezultati analize hrane u "Andriji Štamparu", po pisanju medija, pokazuju prisutnost opasnih bakterija na 10 posto testiranih uzoraka hrane.
Oznaka kontrolirane kvalitete podrazumijevat će sveobuhvatan postupak testiranja i analize proizvoda, odnosno pregled cjelokupne dokumentacije iz više različitih područja, kao što su kvaliteta procesa proizvodnje i konačnog proizvoda, kontrola sirovina, analizu opasnosti i kritične kontrolne točke, utjecaj proizvodnog procesa na okoliš, rješavanje pritužbi potrošača te testiranje i provjeru zdravstvene ispravnosti i kvalitete sirovina i proizvoda u svim fazama proizvodnje, ističe Adela Krivohlavek, voditeljica Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju.
Matijana Jergović, voditeljica Odjela za procjenu rizika, upozorava da će od novog projekta prednosti imati i proizvođači i krajnji potrošači.
Njima Oznaka kontrolirane kvalitete pruža dodatnu sigurnosti po pitanju zdravstvene sigurnosti i kvalitete proizvoda, dok se istovremeno osnažuje povjerenje u proizvod. Označavanjem proizvoda osigurava se i njegova dodatna prepoznatljivost na tržištu, ističe Jergović.
U Zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", koji ove godine obilježava 65 godina pružanja javnozdravstvenih usluga, kažu da im je Oznaka kontrolirane kvalitete jedan u nizu projekata kojima se dodatno osnažuju poslovanje Zavoda i njegova javnozdravstvena uloga.